Maple Trees

De naam van de stichting heeft een bijzondere betekenis. Vanuit de woorden Mappul (en de verbasteringen zoals Mapol en Mapulde) zou ooit de naam ‘Meppelo’ zijn ontstaan*. ‘Lo’ staat voor bos, en Mappul voor de ahorn of esdoorn. Later is dit geworden tot de huidige naam van de Drentse gemeente: Meppel.

De gemeente Meppel is de vestigingsplaats van Stichting Maple Trees. Al in 1141 werd voor het eerst over deze plaats geschreven. In die tijd was een nederzetting van boerderijen die alleen per water bereikbaar waren*. Deze beperkte manier van bereikbaarheid is op dit moment gelukkig een verre geschiedenis. Tegelijkertijd is het in veel andere landen in deze wereld nog wel actueel. De situatie van veel lokale bevolkingsgroepen is in Nederland namelijk helaas nog erg onbekend. De geschiedenis die de naam van stichting in zich meedraagt sluit hiermee naadloos aan op de missie van de stichting. Het spreekt de hoop uit dat ook voor plekken die nu nog voor Nederlanders onbekend zijn, door de activiteiten van de stichting meer bereikbaarheid en begrip zal ontstaan in Meppel en de rest van Nederland.

De esdoorn, of maple tree, is daarnaast ook een veel voorkomende boom in de gebieden die enkele van de oprichters van de stichting in 2013 als eerste samen bezochten. De link tussen deze eerste reis en met Azië als eerst bezochte regio, komt hiermee ook terug in de naam.

*Voor meer informatie zie https://www.geheugenvandrenthe.nl/meppel